Taal:

Inspectie SZW blijft houtbranche controleren

  • Geëxplodeerd filter
1 juni 2016

UTRECHT - De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) voert op jaarbasis zo’n 20.000 inspecties uit. Een deel daarvan vindt plaats bij bedrijven die actief zijn in de houtbranche. Geen overbodige luxe, want jaarlijks vinden nog veel ongelukken plaats die relatief eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden.

“De afgelopen jaren was de houtindustrie doorlopend één van onze speerpunten. Dat is wel een indicatie dat er nog vaak  wat aan de hand is en dat er dus nog veel verbeterd kan worden. Het grootste deel heeft te maken met machineveiligheid, maar we treffen ook nog regelmatig onveilige situaties aan die betrekking hebben op de afzuiging van houtstof”, zegt Renske Beetstra , senior arbeidsinspecteur bij inspectie SZW. “Als we een onveilige situatie signaleren dan geven we bedrijven vaak de gelegenheid om te verbeteren met daaraan een tijdstermijn verbonden. Bij ernstig gevaar voor personen wordt direct ingegrepen en worden werkzaamheden stilgelegd.” De afgelopen jaren heeft een specifiek, op de houtbranche gericht inspectieprogramma gelopen. Dit programma eindigt dit jaar, maar dat wil volgens Beetstra niet zeggen dat er minder aandacht is voor de houtbranche. “De houtsector blijft aandachtspunt van belang, vooral vanwege de stofproblematiek.” Weinig bewust Inspecteurs controleren niet alleen installaties, maar ook de mate waarin werkgevers voorlichting geven aan werknemers.

Het valt Beetstra namelijk op dat veel bedrijven zich weinig bewust zijn van de gevaren van houtstof. “Het stof van veel soorten hout is verdacht carcinogeen. Bedrijven moeten daarom zorgen dat de concentratie stof voor werknemers zo laag mogelijk is. Dat betekent dat er in praktijk een goede afzuiging moet zijn. Er is nog een tweede risico, namelijk explosiegevaar. Ze weten hiervan, maar hebben bijvoorbeeld nog nooit gehoord van een secundaire tweede explosie op het moment dat er veel stof in de ruime is afgezet, bijvoorbeeld een stoflaag op de grond, op balken of armaturen. Door de eerste explosie dwarrelt dit op en explodeert dan ook. Ook gebruik van oplosmiddelen vergroot het risico op een explosie. Good housekeeping, oftewel het schoonhouden van de productieruimte en het scherp houden van gereedschappen is van essentieel belang om beide risico’s op een juiste manier te elimineren”, zegt Beetstra die benadrukt dat de Inspectie geen voorlichtingscentrum is. “Je kunt ons niet bellen met de vraag om even langs te komen om te beoordelen of de veiligheid op orde is. Als je dat wilt weten moet je een commercieel bedrijf inschakelen.
We zijn echt een inspectiedienst en hebben een controlerende functie.”

< Bron: De Houtkrant >

« Terug naar nieuwsoverzicht