Taal:

Spuitcabines: Vernieuwd en vertrouwd

29 september 2015

 

Edrizzi Benelux in Veenendaal

Eigenlijk zijn ze nooit weggeweest maar gooide de bouwcrisis roet in het eten. Met nieuw elan en een eigen dealernetwerk gaat Edrizzi Benelux in Veenendaal de komende maanden actief de timmerindustrie benaderen met zijn vernieuwde modulaire systeem verfnevelafscheiders. “Continuïteit en zo weinig mogelijk stilstand, daar gaat het om – ook in de timmerindustrie”, zegt directeur Frans van Kooten.

De kwaliteit van een verflaag hangt van een aantal factoren af. De kwaliteit van de lak, maar ook de omstandigheden waaronder deze wordt aangebracht zijn bepalend. In de spuitcabine moet de verf zoveel mogelijk gelijkmatig op het oppervlak terechtkomen. En de overspray moet goed worden afgezogen. In 2008 introduceerde Edrizzi Benelux in Nederland een modulaire verfnevelafscheider die zich in de ons omringende landen al had bewezen. Deelname aan de vakbeurs Hout in Rotterdam zorgde toentertijd voor veel aanloop en contacten en de eerste klanten kwamen. Verdere groei in de timmerindustrie werd echter door de bouwcrisis afgesneden. Directeur Frans van Kooten, die Edrizzi Benelux momenteel met zoon Jeroen leidt, zegt: “Toen de crisis de timmerindustrie hard trof, werden we genoodzaakt uit te wijken naar sectoren als automotive en metaal. Daar hebben we inmiddels een breed klantennetwerk. Nu de bouw aantrekt, zien we ook weer mogelijkheden in de timmerindustrie.”

Kostenefficiënt

Het hart van het Edrizzi-systeem bestaat uit een handzame speciaal geprepareerde kartonnen kubus van 50 x 50 cm, al gelang de uitvoering
50 of 30 cm diep met een labyrintvormig binnenwerk. Deze filters worden in een plaatwerken frame geplaatst en op onderdruk gezet. De verf die niet op het te schilderen product terechtkomt, wordt door de modules geleid. De verfdeeltjes blijven achter en is een module verzadigd, dan kan er eenvoudig een nieuwe worden geplaatst. Jeroen: “In veel spuitcabines wordt op een bepaalde plek veel verf opgevangen, bijvoorbeeld in het midden, en aan de zijkanten minder. Bij gebruik van een filtermat moet deze in zijn geheel worden vervangen. Bij Edrizzi vervang je alleen de verzadigde modules.” Frans: “Zo krijg je een veel kostenefficiënter filtergebruik. Bovendien behoudt de afzuiging van de filterwand veel beter en gelijkmatiger zijn werking.” De opnamecapaciteit van de Edrizzi-filters is velen malen hoger dan traditionele systemen. “Dat betekent dat je twintig tot dertig keer langere standtijden kun realiseren voordat er moet worden gewisseld. En dat scheelt kostbare productietijd.” Zo wist een bedrijf in Zwijndrecht die twee keer per dag de filter wisselde, die handeling met Edrizzi terug te brengen tot één keer per week. En dan is er nog het milieu. “Voor elke Edrizzi-box die wordt gebruikt in plaats van een waterscherm wordt 343 kg CO2 bespaard”, zegt Frans. “Dat is evenveel als de uitstoot van 2.860 km in een personenauto met een uitstoot van 120 gr per kilometer.”

Nafilters

Edrizzi gaat de komende maanden de timmerindustrie hernieuwd kennis laten maken met zijn Vario-spuitwanden. Deze hebben een hoogte van 1 tot 3 m en een diepte van 800 of 1.000 mm (afhankelijk van de behoefte aan nafiltering). Door de modulaire opbouw kan de spuitwand in een later stadium smaller of breder worden gemaakt. In de breedte kan de Vario-spuitwand on-
eindig worden uitgebouwd en mee-groeien met veranderingen in het productieproces. Montage is vrij eenvoudig zelf te doen, door iedereen met een accuschroefmachine. Nieuw is de optie om nafilters te plaatsen en te wisselen via de zijdeur in de spuitwand. Zo kunnen de nafilters onafhankelijk van de Edrizzi-boxen worden gewisseld. Frans: “Daarbij zorgt een railsysteem voor eenvoudige vervanging.” Daarnaast biedt de Edrizzi-spuitwand de mogelijkheid om twee nafilters achter elkaar te plaatsen, om een maximale uitfiltering van fijnstof te bereiken.

Drie versies

Verschillende verfsoorten vragen om een specifieke manier van filteren. “Daarom zijn er nu drie binnenwerken beschikbaar: grof, medium en fijn”, legt Jeroen uit. “Het binnenwerk van de Vario-grof is voor opschuimende, klevende en natte lakken. De Vario-fijn is ontwikkeld voor droge en slecht klevende (blanke) lakken. De Vario-medium is de standaardoplossing voor de meest gangbare lakken in de markt.” De Vario-filters blijven in twee verschillende maten beschikbaar: 500 en 300 mm diep.

Geen zorgen

Naast gebruik in een Edrizzi-spuitwand kan het systeem in alle moderne installaties met een horizontale of verticale afzuiging worden gebruikt. Ook het ombouwen van bestaande wanden is in bijna alle gevallen mogelijkheid. Edrizzi zoekt daarbij samenwerking met installatiebouwers als Holtrop en Jansma in Dokkum, waarbij vakkennis, kwaliteit en het opbouwen van langdurige klantrelaties vooropstaan. “We gaan niet voor het korte geld.” Wie succes heeft wordt gekopieerd. Dat is Edrizzi inmiddels ook overkomen. De Van Kootens zien het maar als een bewijs dat het gebruiksgemak van het systeem ook andere leveranciers van spuitwanden aanspreekt en maakt zich geen zorgen. “Je houdt het niet tegen, maar de sinds 2003 in verschillende branches opgebouwde kennis, het gebruiksgemak, de geleverde kwaliteit en de brandvertragende behandeling van de filters door Edrizzi laten zich moeilijk kopiëren”, zegt Frans. “Het is alleen jammer dat een aantal bedrijven daar met schade en schande zelf achter moet komen.”

Bron: De Timmerfabrikant

Lees hier het hele artikel

Of kijk op Edrizzi Benelux

« Terug naar nieuwsoverzicht